================================ Příručka lokálního administátora ================================ Správa uživatelů subjektu ========================= .. _mazani_neaktivniho_profilu: Smazání dosud neaktivovaného profilu ------------------------------------ U profilů ve stavu *před ztotožněním*, *ke schválení* či *zamítnuto* je možné smazat profil přímo v detailu tohoto profilu. U profilů ve stavu ke schválení a zamítnuto se spolu s profilem maže i patřičná žádost o výjimku ze ztotožnění. Smazání profilu je možné po kliknutí na ikonu popelnice v detailu profilu. .. figure:: ../images/PLA_SUS_1.webp :alt: Smazání dosud neaktivovaného profilu :width: 1000px .. admonition:: Poznámka :class: note Tato funkcionalita se zpravidla využívá v případě, že byl při přenosu uživatelských účtů z JIP/KAAS do CAAIS vytvořen duplicitní profil uživatele, který již účet v CAAIS měl. V takovém případě je vhodné duplicitní profil odstranit. .. _kopirovani_roli: Kopírování rolí z jednoho uživatelského profilu k jinému -------------------------------------------------------- Přiřazení rolí uživateli je též možno provést dávkově na základě nastavení rolí jiného uživatele na daném subjektu. Po zaškrtnutí políčka **Přidat role od jiného uživatele** se zobrazí výběr uživatelů, od kterého je možné role překopírovat. V rozbalovací nabídce pro výběr uživatelů je možné vyhledávat a zobrazí se zde pouze uživatelé ze stejného subjektu, jako právě vybraný cílový uživatel. .. figure:: ../images/PLA_SUS_2.webp :alt: Kopírování rolí z jednoho uživatelského profilu k jinému – krok 1 :width: 1000px Po výběru uživatele, který bude použit jako zdroj šablony rolí, se zobrazí přehled rolí, které budou překopírovány. Jedná se o přehledové okno, které neumožňuje editaci. Operaci je možné poté provést pomocí tlačítka **Zkopírovat role**. .. figure:: ../images/PLA_SUS_3.webp :alt: Kopírování rolí z jednoho uživatelského profilu k jinému – krok 2 :width: 1000px Následně je možné zkontrolovat námi provedené přidělení rolí v jednotlivých kategoriích zde na záložce Správa rolí v detailu uživatele. Přidělení nových rolí je možno potvrdit pomocí tlačítka **Uložit**. Vždy se jedná pouze o plné překopírování všech rolí z jednoho uživatele na druhého. Výjimku tvoří pouze přístupové role v systému CAAIS. Zde proběhne překopírování jenom těch rolí, které má aktuálně přihlášený uživatel podle své přístupové role právo přidělovat. .. admonition:: Poznámka :class: note Kromě klonování oprávnění uživatele, například při nástupu nového zaměstnance místo odcházejícího, lze funkcionalitu využít i při konsolidaci násobných účtů zůstavších po migraci z JIP/KAAS, kdy role z násobných neaktivních účtů uživatele tímto způsobem překopírujete na jeho aktivní účet – a neaktivní účty následně :ref:`smažete `.